Μέτρηση αλκοόλης με χρήση πυκνόμετρου Anton Paar

Σχετικό για: Βιομηχανία αλκοολούχων ποτών (π.χ. κρασί, οινοπνευματώδη ποτά, μπράντι, ουίσκι κ.λπ.), φορολογικά και τελωνειακά εργαστήρια, φαρμακευτική βιομηχανία

Η μέτρηση της περιεκτικότητας σε αλκοόλη των αλκοολούχων ποτών είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τη δήλωση περιεκτικότητας σε αλκοόλ στην ετικέτα και να δημιουργηθεί η βάση για την πληρωμή του φόρου.

1 Η μέτρηση πυκνότητας αναγνωρίζεται επίσημα

 

Επίσημα αναγνωρισμένη μέθοδος για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης αλκοόλης σε μείγματα αλκοόλης/νερού είτε κατά βάρος (%w/w) είτε κατά όγκο (%ν/ν· ABV = αλκοόλη κατ’ όγκο) είναι η μέτρηση της πυκνότητας που ακολουθείται από τη μετατροπή σε συγκέντρωση αλκοόλης χρησιμοποιώντας επίσημους πίνακες αλκοόλης.

Τα αποδεκτά όργανα για τον προσδιορισμό της αλκοόλης περιλαμβάνουν λήκυθο, υδρόμετρο και πυκνόμετρα Anton Paar.

Τα γυάλινα πυκνόμετρα παρέχουν καλή ακρίβεια, αλλά η μέθοδος είναι χρονοβόρα και απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό για να επιτύχει αναπαραγώγιμα αποτελέσματα.

Τα υδρόμετρα συνήθως παρέχουν μικρότερη ακρίβεια και απαιτούν 300 mL έως 500 mL δείγματος, αλλά είναι πιο εύκολο στη χρήση. Απαιτείται προσεκτική βαθμονόμηση.

2 Κοινές μονάδες συγκέντρωσης αλκοόλης

 

Αλκοόλ %v/v: Αυτή η μονάδα επηρεάζεται από αλλαγές θερμοκρασίας, επομένως η θερμοκρασία πρέπει πάντα να αναφέρεται μαζί με τη συγκέντρωση

αλκοόλης (παράδειγμα: 41,90 %v/v στους 20 ℃ αντιστοιχεί σε 41,82 %v/v στους 15 ℃). Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται χρησιμοποιώντας διαφορετικούς πίνακες πυκνότητας/αλκοόλ μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά. Ως εκ τούτου, καλό είναι να αναφέρετε τον πίνακα αλκοόλ μαζί με τα αποτελέσματα.

Αλκοόλ %w/w: Αυτή η μονάδα δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία (παράδειγμα: 40,82 %w/w στους 20 ℃ είναι πανομοιότυπο με 40,82 %w/w στους 15 ℃).

Γραμμάρια ανά 100 mL ή ανά λίτρο: Η θερμοκρασία πρέπει να αναφέρεται μαζί με τα αποτελέσματα σε g/mL (ή g/L), καθώς τα αποτελέσματα επηρεάζονται από τη θερμοκρασία.

  • Proof: Αυτή η μονάδα βρίσκεται στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες. ⁰Proof είναι η συγκέντρωση αλκοόλης σε %v/v στους 60 ⁰F (15,56 ℃) πολλαπλασιαζόμενη επί δύο. Ως εκ τούτου, η καθαρή αλκοόλη (100 %) αντιστοιχεί σε περιεκτικότητα σε αλκοόλη 200 ⁰Proof (US °Proof = ABV * 2).

Η μονάδα ⁰Proof στη Μεγάλη Βρετανία (Ηνωμένο Βασίλειο) δεν είναι τόσο κοινή όσο στις ΗΠΑ και είναι διαφορετική από την αμερικανική

°Proof degrees (UK °Proof = ABV * 1,75).

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Δείτε Επίσης